Κυριακή 23 Αυγούστου 2015

Οι προγραμματικοί άξονες της "Λαϊκής Ενότητας"

Από τις αρχές Αυγούστου ήταν σε εξέλιξη οι διεργασίες για την ίδρυση της Λαϊκής Ενότητας, αφού τα ηγετικά στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας πραγματοποιούσαν συσκέψεις σε επίπεδο κορυφής με στελέχη άλλων οργανώσεων και πρόσωπα που προσέγγισαν την τάση, αναζητώντας το πολιτικό στίγμα που θα πρέπει να έχει το νέο όχημα.
Σχεδόν αμέσως ξεκίνησε, λοιπόν, και η συγγραφή του προγράμματος της Λαϊκής Ενότητας, το οποίο κατέληξε σε μια πρώτη μορφή στις 18 Αυγούστου.
Το προγραμματικό κείμενο απεστάλη σε άλλες οργανώσεις, με τις οποίες συζητούσε η ηγεσία της Αριστερής Πλατφόρμας, ώστε να λειτουργήσει ως βάση για την περαιτέρω εκλογική τους συνεργασία.
Τη συγγραφή του εν λόγω κειμένου ανέλαβαν -σύμφωνα με πληροφορίες- ο βουλευτής Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Λαπαβίτσας, και ο δημοσιογράφος και συγγραφέας, Πέτρος Παπακωνσταντίνου, που παρείχε εδώ και χρόνια τη στήριξή του στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, όντας ενταγμένος στο ΝΑΡ.
Το πρόγραμμα της Λαϊκής Ενότητας έχει αποτυπωθεί μέχρι στιγμής σε 12 σημεία, ενώ τα θέματα ...που καλύπτει μπορούν να ομαδοποιηθούν στη θεώρηση γύρω από το τρίτο Μνημόνιο, στα άμεσα μέτρα τα οποία πρέπει να εφαρμοστούν και, τέλος, στη θέση της Ελλάδας σε διεθνείς και υπερεθνικούς οργανισμούς.
Ορόσημο το Μνημόνιο

Η ψήφιση του τρίτου Μνημονίου, σύμφωνα με τους συντάκτες του προγράμματος, «συνιστά απροκάλυπτο πολιτικό πραξικόπημα, συνταγματική εκτροπή και βιασμό κάθε έννοιας λαϊκής κυριαρχίας», ενώ «το τρίτο Μνημόνιο είναι μόνο το πρώτο σκαλοπάτι στου κακού τη σκάλα».
«Είναι αστείο να περιμένει κανείς ότι αυτή η κυβέρνηση, που υπέγραψε το τρίτο Μνημόνιο και έκτοτε εγκωμιάζεται από τον κ. Σόιμπλε και τον κ. Ψυχάρη, θα καταφέρει -κάπως, κάποτε- να απεγκλωβιστεί από αυτό. Αν πάρεις λάθος συρμό, όλοι οι σταθμοί που θα συναντήσεις στο δρομολόγιό σου θα είναι λάθος», αναφέρουν χαρακτηριστικά τα ηγετικά στελέχη στο προγραμματικό κείμενο.
Αναφορικά δε με την επιλογή τους να σχηματίσουν νέο φορέα, στο κείμενο αναφέρεται ότι είναι αναγκαία η δημιουργία «ενός μετώπου που θα αναστηλώσει τις προδομένες ελπίδες και θα δώσει προοπτική νίκης στο μεγάλο, λαϊκό και νεανικό ρεύμα του «όχι της 5ης Ιουλίου».
Επισημαίνεται δε ότι «ματαιοπονούν όσοι προσπαθούν να διαβάλουν εκ των προτέρων αυτή την προσπάθεια μιλώντας για “αποστασία” που απειλεί να ρίξει την “πρώτη αριστερή κυβέρνηση”. Αποστάτησαν από την Αριστερά και τις προγραμματικές δεσμεύσεις της όσοι επέλεξαν να γίνουν η... τρίτη μνημονιακή κυβέρνηση αυτού του τόπου».
Αποσαφηνίζεται -δε- ότι «σ’ αυτό το καινούργιο, κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο δεν χωρούν λογικές μονολιθικότητας και αποκλειστικής αλήθειας», ωστόσο «μας ενώνει η κοινή αναζήτηση, μέσα από διαφορετικούς δρόμους, μιας νέας κοινωνίας, απελευθερωμένης από τα δεσμά της εκμετάλλευσης και κάθε είδους καταπίεσης, μιας κοινωνίας αλληλεγγύης, δικαιοσύνης και ελευθερίας, στον δρόμο για τον σοσιαλισμό του 21ου αιώνα».
Εξ ου και η Λαϊκή Ενότητα επιμένει ότι το βασικό πρόβλημα γύρω από την εναλλακτική λύση είναι «η ανεπαρκής πολιτική προετοιμασία της: το γεγονός, δηλαδή, ότι δεν έχει συζητηθεί στον απαιτούμενο βαθμό μέσα στον λαό και τις κοινωνικές συλλογικότητες».
Προτεραιότητες

1. Προκειμένου να ανοίξει ο «νέος δρόμος», οι συντάκτες του προγράμματος θεωρούν ότι είναι αναγκαία τα ακόλουθα άμεσα μέτρα:
■ Η κατάργηση των Μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων.

■ Η αναστολή πληρωμών του χρέους, με στόχο τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του. Η αναστολή πληρωμών του επαχθούς χρέους θα συνοδευτεί από πολιτικές και νομικές ενέργειες, στο επίπεδο του ΟΗΕ και της διεθνούς Δικαιοσύνης, οι οποίες θα αξιοποιήσουν και το σχετικό πόρισμα της Βουλής. Να τεθεί στο προσκήνιο το θέμα των γερμανικών, κατοχικών αποζημιώσεων.

■ Ο τερματισμός της λιτότητας και η εφαρμογή μιας πολιτικής αναδιανομής του κοινωνικού πλούτου προς όφελος των εργαζόμενων στρωμάτων και σε βάρος των ολιγαρχών.

■ Η εθνικοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και η λειτουργία τους υπό καθεστώς κοινωνικού ελέγχου, με απόλυτη εξασφάλιση της λαϊκής αποταμίευσης. Να επαναλειτουργήσουν η Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
2. Παράλληλα όμως απαιτούνται και άλλες πολιτικές προτάσεις:

■ Ριζοσπαστική αλλαγή της εργασιακής νομοθεσίας με επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, δραστικό περιορισμό της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, αυστηρότατα όρια και αντικίνητρα στις απολύσεις, καθιέρωση του εργατικού ελέγχου στη διοίκηση των επιχειρήσεων, ενεργοποίηση και ενίσχυση των επιθεωρήσεων εργασίας.

■ Δημιουργία ενός μόνιμου, κοινωνικά δίκαιου και αναδιανεμητικού φορολογικού συστήματος, δημιουργία εθνικού, ενιαίου περιουσιολόγιου για όλους.

■ Τερματισμός των αρπακτικών ιδιωτικοποιήσεων επιχειρήσεων και υποδομών (ΔΕΗ, φυσικό αέριο, λιμάνια, αεροδρόμια, ακίνητα Δημοσίου κ.ά.). Εθνικοποίηση και λειτουργία υπό καθεστώς εργατικού-κοινωνικού ελέγχου όλων των στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων και υποδομών.

■ Οικονομική ανασυγκρότηση για «μια ανάπτυξη που έχει στο κέντρο της τους παραγωγούς του κοινωνικού πλούτου».

■ Γενναία ενίσχυση της δημόσιας, δωρεάν παιδείας και της έρευνας. Ενίσχυση του «τρίτου» τομέα, της κοινωνικής οικονομίας.
Ελλάδα και διεθνείς οργανισμοί

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι -σύμφωνα με το πρόγραμμα- η έξοδος από την ευρωζώνη είναι απαραίτητη, ενώ για την Ευρωπαϊκή Ενωση αρκείται στη «ρήξη». Επισημαίνεται, δε, ότι «το ζήτημα της συμμετοχής ή αποχώρησης της Ελλάδας από την Ε.Ε. μπορεί να τεθεί εκ των πραγμάτων στην ημερήσια διάταξη. Σ’ αυτή την περίπτωση, την απόφαση πρέπει να την πάρει ο ίδιος ο λαός, με δημοψήφισμα».
«Τασσόματε υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ», αναγράφει η προγραμματική πρόταση σε έτερο σημείο, προσθέτοντας ότι «αγωνιζόμαστε για την απομάκρυνση των αμερικανικών βάσεων, τη μη συμμετοχή της Ελλάδας σε κανένα ιμπεριαλιστικό οργανισμό, τον τερματισμό της στρατιωτικής συνεργασίας με το κράτος-τρομοκράτη της περιοχής, το Ισραήλ, και την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης».
Κοινωνία-κράτος-Σύνταγμα

Προτείνεται επίσης η διάλυση των ΜΑΤ, καθώς και το «ξήλωμα» του «νέου τύπου “παρακράτους” των υποτελών στις Βρυξέλλες και στεγανοποιημένων από κάθε λαϊκό, δημοκρατικό έλεγχο “ανεξάρτητων αρχών” σε καίριους τομείς που ελέγχουν το τραπεζικό σύστημα, τις τηλεπικοινωνίες, την ενέργεια, την ενημέρωση κ.λπ.».

«Επιπλέον, θα ξεκινήσουμε μια ευρύτατη κοινωνική διαβούλευση για μια εκ βάθρων αναθεώρηση του Συντάγματος και του όλου πολιτικού συστήματος από μια νέα, Συντακτική Εθνοσυνέλευση, που θα προκύψει από επόμενες εκλογές», σημειώνουν οι συντάκτες του προγράμματος της Λαϊκής Ενότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου