ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΛΑΦΑΖΑΝΗ, ΜΠΟΛΑΡΗ, ΣΑΡΑΦΙΑΝΟΥ ΓΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΛΑ.Ε
Παρουσιάστηκε σήμερα σε Συνέντευξη Τύπου το κείμενο θέσεων και προγραμματικών κατευθύνσεων που αποτελεί το έναυσμα για πλατιά συζήτηση στις Πολιτικές Επιτροπές της ΛΑΕ και ευρύτερα στην κοινωνία.
Ο διάλογος θα πραγματοποιηθεί μέχρι την ιδρυτική Συνδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις 24 - 26/6/2016,στην οποία θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.
Σας κοινοποιούμε την εισηγητική παρέμβαση στη Συνέντευξη του Παν. Λαφαζάνη,...
επικεφαλής της ΛΑ.Ε καθώς και δύο συμπληρωματικές παρεμβάσεις της Μ. Μπόλαρη και του Δημ. Σαραφιανού στη σημερινή Συνέντευξη Τύπου. Ακολουθεί σε άλλο σημείο το κείμενο θέσεων και προγραμματικών κατευθύνσεων.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓ. ΛΑΦΑΖΑΝΗ
ΓΙΑ ΕΝΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΚΑΙ ΛΑΪΚΟ ΡΕΥΜΑ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ
ΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΛΑΕ
Να σας καλημερίσω κι εγώ όλους κι όλες,
Να σας ευχαριστήσουμε θερμά για την παρουσία σας και τους εκπροσώπους τους Τύπου αλλά και τους συντρόφους και συντρόφισσες.
Είναι μια σημαντική στιγμή, θα έλεγα, για εμάς, για την Λαϊκή Ενότητα, τα μέλη, τους φίλους της, τις προοπτικές της.
Σήμερα δίνουμε στη δημοσιότητα το κείμενο θέσεων και προγράμματος, το οποίο θα είναι η βάση της συζήτησης που θα ξεκινήσει από αύριο, θα έλεγα, για την πρώτη ιδρυτική Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Λαϊκής Ενότητας, η οποία θα γίνει 24 - 26 του Ιουνίου στο ΣΕΦ.
Το κείμενο αυτό έτυχε αρκετής και ουσιαστικής επεξεργασίας. Είναι ένα κείμενο το οποίο βασανίσαμε αρκετά και γι' αυτό καθυστερήσαμε να το δώσουμε στην δημοσιότητα.
Ελπίζουμε να έχει προκύψει κάτι καλό, τουλάχιστον από την πλευρά μας έτσι πιστεύουμε. Αυτό θα κριθεί από τον κόσμο της αριστεράς, από τους αγωνιστές της αριστεράς. Θα κριθεί και από τον διάλογο που θα αναπτυχθεί μέσα από τις γραμμές μας.
ΑΝΟΙΚΤΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Αυτό τον διάλογο θέλουμε να τον κάνουμε όσον το δυνατόν πιο δημοκρατικό και πιο ανοικτό. Θέλουμε να συμμετάσχουν όλοι. Θέλουμε αυτός ο διάλογος να πάρει και εσωτερικό χαρακτήρα, μέσα από τις οργανώσεις μας, γύρω από τις θέσεις και το πρόγραμμα που καταθέτουμε, άλλα να είναι και ένας διάλογος δημόσιος με την συμμετοχή κάθε αριστερού που θέλει να εκφράσει τη γνώμη του, κάθε δημοκράτη, κάθε πολίτη θα έλεγα, ο οποίος ευαισθητοποιείται και θέλει, αναζητά ένα τρόπο να αλλάξουν τα πράγματα στη χώρα μας.
Ελπίζουμε μέχρι να πάμε στη Συνδιάσκεψη ότι οι θέσεις μας θα βελτιωθούν πάρα πολύ από την συζήτηση και από αυτόν τον εκτεταμένο διάλογο. Όπως καταλαβαίνετε εμείς είμαστε ανοιχτοί να δεχτούμε απόψεις και θέσεις, οι οποίες ίσως δεν περιέχονται στο κείμενο, ίσως το τροποποιούν, ίσως το αλλάζουν και ριζικά. Είμαστε ανοιχτοί σε αυτούς του προβληματισμούς και τον τελευταίο λόγο θα έχουν οι αντιπρόσωποι στην Πανελλαδική μας Συνδιάσκεψη. Αυτοί θα αποφασίσουν τελικά για τις θέσεις μας από δω και μπρος.
ΕΞΩΣΤΡΕΦΗΣ ΠΟΡΕΙΑ
Το ΔΕΥΤΕΡΟ που θέλω να πω είναι ότι η πορεία προς τη συνδιάσκεψη δεν θέλουμε να είναι μια πορεία εσωστρέφειας. Αλίμονο, αυτό θα ήταν πολύ μεγάλο λάθος ιδιαίτερα για τις κρίσιμες στιγμές που ζούμε. Κρίσιμες στιγμές για τη χώρας μας, για τον ελληνικό λαό και όχι μόνο, αλλά και για την περιοχή μας και την Ευρώπη. Εμείς θέλουμε η πορεία προς τη συνδιάσκεψη να είναι μια πορεία εξωστρέφειας της Λαϊκής Ενότητας. Και μόνο έτσι και ο διάλογος για τις θέσεις και το πρόγραμμα θα έχει ουσιαστικό χαρακτήρα.
Θέλουμε δηλαδή η πορεία αυτή να φέρει ένα μεγάλο άνοιγμα στο λαό και τα προβλήματά του. Θέλουμε να είναι μια πορεία ισχυρής παρουσίας της Λαϊκής Ενότητας στους κοινωνικούς, εργατικούς λαϊκούς αγώνες. Και μάλιστα να είναι ενισχυμένη αυτή η παρουσία και ο λόγος της Λαϊκής Ενότητας σε αυτούς τους αγώνες. Θέλουμε μέσα σε αυτή τη πορεία να είναι δυνατόν να συμβάλουμε για να προκληθούν πολιτικές δημοκρατικές εξελίξεις στη χώρα, ανατρεπτικές εξελίξεις στη χώρα, για να αλλάξει η πορεία της.
ΑΓΩΝΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΕΚΤΡΩΜΑΤΟΣ
Το ΤΡΙΤΟ που θέλω να πω είναι ότι η πορεία μας προς τη Συνδιάσκεψη, θα είναι μια πορεία πρώτα απ' όλα μάχης και αγώνα ενάντια σε ένα νέο έκτρωμα, νομοθετικό έκτρωμα, το οποίο ετοιμάζει η κυβέρνηση και προτίθεται να καταθέσει το επόμενο διάστημα στη Βουλή.
Μαθαίνουμε ότι την Τρίτη 17 του μηνός θα έχουμε ένα νέο καταστροφικό νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή και προτίθεται η κυβέρνηση να το συζητήσει με διαδικασίες ως συνήθως ακραία αντιδημοκρατικές. Διαδικασίες εξπρές, στις 21 και 22 το μηνός, Σαββάτο και Κυριακή. Το πήρε σερί τώρα βλέπετε το Σαββατοκύριακο να περνάει αυτά τα εκτρώματα.
Αυτό το νομοσχέδιο, όπως θα ξέρετε όλοι, θα περιέχει μια νέα φορολογική επιδρομή της τάξης του 1,8 δισ. ευρώ, τα δισ. έχουν γίνει μαρουλόφυλλα πλέον, από εισπράξεις, από φορολογική αφαίμαξη του ελληνικού λαού, και θα είναι έμμεσοι φόροι αυτοί, οι πιο αντιλαϊκοί και αντικοινωνικοί φόροι δηλαδή.
Αυτό το νομοσχέδιο θα περιέχει τον περίφημο αυτόν “κόφτη”, που θα κόψει 3,6 δισ. ευρώ δαπάνες του δημοσίου, μισθούς, συντάξεις και θα επιβάλει νέους φόρους ως έσοδα.
Θα περιλαμβάνει επίσης το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, στην ουσία το ταμείο ξεπουλήματος της χώρας. Με το ταμείο αυτό η Ελλάδα δεν θα είναι αύριο μια χώρα με στοιχειώδη δημόσια περιουσία. Ο δημόσιος πλούτος της θα έχει εκποιηθεί, θα έχει ξεπουληθεί τζάμπα κυρίως σε ξένα συμφέροντα.
Και βεβαίως θα περιέχει και το έκτρωμα των κόκκινων δανείων, τα οποία μέσω των funds πιθανά θα εκχωρηθούν, για να εκπλειστηριασθεί όλη, σχεδόν, η μικρομεσαία ιδιοκτησία στη χώρα.
Με έναν πρωτοφανή τρόπο αφού περάσαν οι τράπεζες σε ξένα χέρια τώρα θα περάσει και η ιδιωτική περιουσία, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νοικοκυριά, για εκποίηση και εκπλειστηριασμό στα funds.
Για αυτό εμείς ως Λαϊκή Ενότητα αναλαμβάνουμε μια καινούργια εκστρατεία πολύ πιο δυναμική θα έλεγα από ότι κάναμε με το προηγούμενο νομοσχέδιο, το αντιασφαλιστικό. Αναλαμβάνουμε μια εκστρατεία λοιπόν και θέλουμε να είμαστε πρωτοπόροι σε αυτή για να αναπτυχθεί ένα μεγάλο εργατικό λαϊκό κίνημα ενάντια σε αυτό το νομοσχέδιο.
Και καλούμε και από αυτό το βήμα τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, όλα τα συνδικάτα στη χωρα μας, βεβαίως πρώτα από όλα τα συνδικάτα που έχουν ταξικό προσανατολισμό, να αναλάβουν πρωτοβουλίες για μεγάλες εργατικές λαϊκές κινητοποιήσεις και απεργίες ενόψει του νομοσχεδίου.
Δε θα θέλαμε και το λέω καθαρά, στη συγκεκριμένη περίπτωση να δούμε ό,τι συνέβη και με το προηγούμενο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο. Δηλαδή να κηρυχθεί μια απεργία την τελευταία στιγμή και όταν το νομοσχέδιο αυτό συζητείτο ήδη στην ολομέλεια της Βουλής.
Ελπίζουμε να μη γίνει αυτό. Ελπίζουμε έγκαιρα να καθοριστούν οι κινητοποιήσεις και πιστεύουμε ότι σε αυτές τις κινητοποιήσεις θα υπάρχει συμμετοχή.
Και η Λαϊκή Ενότητα βεβαίως ανάλογα με τις δυνάμεις της, είναι έτοιμη να συνεισφέρει σε αυτές τις κινητοποιήσεις για να αποτρέψουμε αυτό το έκτρωμα.
"ΚΟΦΤΗΣ" ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ
Θα ήθελα επίσης να πω ως ΤΕΤΑΡΤΟ σημείο κάτι το οποίο είναι σημαντικό σε σχέση με αυτό το νομοσχέδιο και το προσανατολισμό της κυβέρνησης. Αυτό το νομοσχέδιο καταρχάς περιέχει έναν “κόφτη”. Αυτός δεν είναι “κόφτης” απλώς δημοσιονομικός, αλλά στην ουσία είναι ένας “κόφτης” κάθε ίχνους και κάθε έννοιας δημοκρατίας και κυριαρχίας στη χώρα.
Φανταστείτε αυτό που πάει να γίνει. Πάει να εξουσιοδοτηθεί η κυβέρνηση μέσω μιας απλής διάταξης, για να μπορεί από δω και μπρος με Προεδρικά Διατάγματα, να κόβει κατά το δοκούν και με ένα αυτόματο τρόπο, μισθούς, συντάξεις και να επιβάλλονται και φόροι και απολύσεις.. Το φαντάζεστε αυτό; Αυτό σημαίνει ότι ήδη η καταρρακωμένη Βουλή ακυρώνεται πλήρως. Ότι η δημοκρατία όχι απλώς ευτελίζεται, που ήταν ήδη ευτελισμένη και ανάπηρη, αλλά καταργείται απολύτως!
Το μόνο που λείπει είναι να έρθει μια διάταξη και να πούνε από δω και μπρος οι κυβερνήσεις, με Π.Δ. και υπουργικές αποφάσεις, καθορίζουν ερήμην της Βουλής τους προϋπολογισμούς, καθορίζουν ότι αφορά την κοινωνική ζωή της χώρας, ότι αφορά τις συνθήκες ζωής των εργαζομένων.
Αυτή η εξουσιοδότηση λείπει μόνο πλέον.
Μιλάμε λοιπόν για το τέλος, το πραγματικό, το ουσιαστικό τέλος της δημοκρατίας και το τέλος κάθε έννοιας κυριαρχίας σε αυτή τη χώρα. Και από αυτή την άποψη, θεωρούμε, ότι αυτή η μάχη κατά του νομοσχεδίου παίρνει έναν άλλον χαρακτήρα, μια πολύ ευρύτερη διάσταση.
Είναι μάχη για την επιβίωση του ελληνικού λαού άλλα και η μάχη για τη δημοκρατιία και για την κυριαρχία σε αυτή τη χώρα και σαν τέτοια θα τη δώσουμε αυτή τη μάχη.
Και βεβαίως συνδεδεμένη με την εξαπάτηση η οποία γίνετε για το ζήτημα του χρέους.
Είναι πρωτοφανές ότι πήγε στο Eurogroup ένας υπουργός οικονομικών, εκ μέρους βεβαίως της κυβέρνησης της χώρας, και αποφάσισε – συναποφάσισε μαζί με τους άλλους – το Εurogroup είναι ένα παραμάγαζο, άτυπο όργανο της κοινοτικής γραφειοκρατίας και ιδιαίτερα παραμάγαζο του Σόιμπλε και αυτοί όλοι εκεί, μαζί και ο Έλληνας υπουργός, σε μια πράξη εθνικής ντροπής αποφάσισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει κούρεμα του χρέους.
Δεν είπε τι μπορεί να γίνει για το χρέος, αποφάσισαν/ συναποφάσισαν, ότι δεν μπορεί να υπάρξει κούρεμα για το χρέος, πάνε να κόψουν δηλαδή και το δρόμο για τη διαγραφή χρέους και σε μία μελλοντική λαϊκή αποφασισμένη κυβέρνηση που θέλει να το διεκδικήσει. Αυτό είναι το άκρον άωτον της υποτέλειας και της παράδοσης αυτής της χώρας. Το άκρον άωτον και ως τέτοιο το καταγγέλλουμε. Βεβαίως όπως θα δείτε και στο πρόγραμμα μας, που θα πω δυο λόγια, εμείς δεν πρόκειται να δεσμευτούμε, ούτε δεσμευόμαστε από τέτοιου είδους αποφάσεις, από δανειακές συμβάσεις που έχουν κάνει και από Μνημόνια. Αυτά όλα είναι πραξικοπήματα σε βάρος του ελληνικού λαού είναι αντιδημοκρατικά εκτρώματα δεν τα αποδεχόμαστε, δεν τα αναγνωρίζουμε. Δεν πρόκειται εμείς να κινηθούμε στο πλαίσιο τους.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ
Το ΠΕΜΠΤΟ σημείο που θέλω να πω και ίσως είναι το ουσιαστικότερο, αφορά τις θέσεις και το πρόγραμμα που καταθέτουμε για συζήτηση. Η Λαϊκή Ενότητα με αυτό το κείμενο αναδεικνύεται πλέον και στην πράξη ως η μόνη δύναμη, η μόνη πολιτική δύναμη στη χώρα, η οποία έχει να παρουσιάσει μια συγκροτημένη, συνεκτική, εναλλακτική, ρεαλιστική, ριζοσπαστική πολιτική και οικονομικοκοινωνική πρόταση απέναντι στην μνημονιακή λεηλασία της χώρας.
Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό στοιχείο. Είναι θα έλεγα αυτό που κάνει διακριτές αυτές τις θέσεις και το πρόγραμμα συνολικά στο πολιτικό στερέωμα της χώρας μας.
Μετά από αυτές τις θέσεις και το πρόγραμμα όλοι θα ξέρουν και ελπίζουμε να διαδοθεί το μήνυμα αυτό, όλοι θα ξέρουν ότι δεν υπάρχει μόνο ένας μνημονιακός μονόδρομος, δεν υπάρχει μόνο αυτό που λέμε νέα κατοχή της χώρας και η κατάλυση της Δημοκρατίας.
Υπάρχει και μία εναλλακτική λύση η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί με την θέληση και τους αγώνες του ελληνικού λαού και να ανοίξει καινούργιους θετικούς δρόμους για την Ελλάδα, για την διέξοδο από την κρίση, για την ανασυγκρότησή της, για την διαμόρφωση μιας νέας πορείας, με ορίζοντα και προοπτική, κατά την δική μας αντίληψη, τον Σοσιαλισμό. Ένα καινούργιο Σοσιαλισμό του 21ου αιώνα.
Και βεβαίως αυτή η δική μας εναλλακτική τοποθέτηση, συνδέεται άρρηκτα με την προσπάθεια. η οποία όπως θα δείτε διαπερνά το κείμενο, να προχωρήσουμε στην επανίδρυση, επαναθεμελίωση της Αριστεράς στη χώρα μας.
Αλλά πιστεύουμε ότι αυτή η ανάγκη επανίδρυσης και επαναθεμελίωσης της Αριστεράς, είναι και μια διεθνής πρόκληση για την Αριστερά της εποχής μας.
11 ΑΞΟΝΕΣ ΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΛΑ.Ε.
Το ΕΚΤΟ σημείο που θέλω να τονίσω είναι τα βασικά στοιχεία αυτής της εναλλακτικής, ριζοσπαστικής πρότασης την οποία προτείνουμε.
Τα βασικά σημεία, τα οποία αναλύονται περαιτέρω στο κείμενο και βεβαίως θα υπάρξει και περαιτέρω επεξεργασία τους.
Το πρώτο σημείο, είναι η ακύρωση και η κατάργηση των μνημονίων.
Το δεύτερο είναι η διαγραφή του δημόσιου χρέους, με όπλο την στάση πληρωμών.
Το τρίτο σημείο είναι η Σεισάχθεια στα ιδιωτικά χρέη για τους κοινωνικά πιο αδύνατους, διαγραφή δηλαδή ιδιωτικών χρεών για τα πιο αδύνατα κοινωνικά στρώματα, και γενναία ρύθμιση του χρέους για τους υπόλοιπους, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν και να το αποπληρώσουν.
Το τέταρτο σημείο είναι η σχεδιασμένη έξοδος από την ευρωζώνη και η συγκρότηση εθνικού νομίσματος σε καινούργια βάση, το οποίο θεωρούμε ότι είναι εμελιώδης προϋπόθεση για την εφαρμογή του προοδευτικού μας προγράμματος.
Το πέμπτο σημείο αφορά την επαναφορά όλων των εργασιακών κατακτήσεων με επίκεντρο βεβαίως την επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, την κατάργηση της λιτότητας, τη στήριξη και ενίσχυση μισθών, συντάξεων, λαϊκών εισοδημάτων και την καταπολέμηση της ανεργίας.
Έκτο σημείο είναι το σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων, τέλος στις ιδιωτικοποίησεις. Η εθνικοποίηση των τραπεζών και η εθνικοποίηση και ανασυγκρότηση των στρατηγικών επιχειρήσεων και η κοινωνικοποιημένη λειτουργίας τους.
Το έβδομο σημείο αφορά μια μεγάλη ριζοσπαστική αλλαγή που θα έχει προσανατολισμό και κατεύθυνση ένα δίκαιο και απλό φορολογικό σύστημα που θα βοηθάει στην δίκαιη αναδιανομή του πλούτου στη χώρα.
Το όγδοο σημείο είναι ένα σχέδιο το οποίο καταγράφεται στο κείμενο για την παραγωγική ανασυγκρότηση και τον παραγωγικό και οικολογικό μετασχηματισμό της οικονομίας.
Το ένατο είναι η εξασφάλιση χρηματοδότησης ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες για ένα αναβαθμισμένο δημοκρατικό δημόσιο σύστημα παιδείας για ένα καθολικό δημόσιο σύστημα υγείας και για την πολιτιστική αναζωογόνηση της χώρας.
Το δέκατο σημείο αφορά την ανάγκη διαμόρφωσης Συντακτικής Συνέλευσης, εκλεγμένης Συντακτικής Συνέλευσης, η οποία θα γίνει αφετηρία για μια νέα λαϊκή μεταπολίτευση και ένα νέο δημοκρατικό Καταστατικό Χάρτη της χώρας, που θα κατοχυρώνει και ενισχύει την δημοκρατία, την διαφάνεια παντού, την λαϊκή συμμετοχή και τα δημοκρατικά δικαιώματα.
Τέλος το ενδέκατο σημείο είναι η ανάγκη μιας πολυδιάστατης, ανεξάρτητης εξωτερικής πολιτικής και πολυδιάστατης πολιτικής διεθνών οικονομικών σχέσεων ως βασικά συστατικά διεξόδου από την κρίση αλλά και στήριξης της προοδευτικής εναλλακτικής λύσης που προτείνουμε.
ΓΙΑ ΕΝΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΚΑΙ ΛΑΪΚΟ ΡΕΥΜΑ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Το ΕΒΔΟΜΟ σημείο. Όπως είπα, η έξοδος από την ευρωζώνη και η συγκρότηση εθνικού νομίσματος, μιας νέας εθνικής νομισματικής πολιτικής η οποία θα διαμορφώνεται από νέα δημόσια, εκατό τα εκατό, εθνική Κεντρική Τράπεζα κάτω από τον έλεγχο μιας αριστερής κυβέρνησης, αποτελεί τον πυρήνα και την καρδιά για να μπορέσει η χώρα να αλλάξει πορεία και να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα σαν και αυτό που σας προανέφερα.
Γι' αυτό στο αμέσως επόμενο διάστημα και εν όψη της πανελλαδικής μας συνδιάσκεψης θέλουμε να ανοίξουμε σε όλη την Ελλάδα, πλατιές συζητήσεις για να μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε τις θέσεις μας για την μετάβαση από το ευρώ στο νέο εθνικό νόμισμα, κάτι για το οποίο υπάρχει μεγάλη τρομοκρατία.
Θέλουμε να διαμορφώσουμε με δύο λόγια, ένα μεγάλο κίνημα και ένα μεγάλο δημοκρατικό και προοδευτικό λαϊκό ρεύμα εξόδου από την ευρωζώνη και σύγκρουσης με τα όλο και πιο αντιδραστικά και ολοκληρωτικά πλαίσια που κυριαρχούν στην Ευρωπαϊκή 'Ενωση.
Και αυτό το ρεύμα για εμάς είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον αγώνα για την εθνική μας ανεξαρτησία, την κυριαρχία, την δημοκρατία, την δικαιοσύνη και ένα προοδευτικό πρόγραμμα για την Ελλάδα.
ΜΕΤΩΠΟ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΩΝ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ
Τέλος θεωρούμε και αυτό είναι θεμελιώδης,στρατηγικός προσανατολισμός μας, ότι η προσπάθεια να αλλάξουμε την πορεία της χώρα και ιδιαίτερα να οδηγηθούμε σε ένα νέο δημοκρατικό αντιμνημονιακό δρόμο, επιβάλλει να υπάρξει το ευρύτερο δυνατό μέτωπο δυνάμεων, για να υποστηρίξει αυτήν την πορεία και να αγωνιστεί για αυτήν την πορεία, στη βάση ενός προγράμματος σαν και αυτό που έχουμε καταθέσει και το οποίο βεβαίως είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε στο πλαίσιο αυτού του μετώπου.
Από αυτό το μέτωπο, μέτωπο αριστερών, ριζοσπαστικών, προοδευτικών, πατριωτικών, δημοκρατικών, αντιμνημονιακών δυνάμεων, εμείς δεν εξαιρούμε κανέναν. Θέλουμε διάλογο με όλους, θέλουμε κοινή δράση με όλους, θέλουμε να συναντηθούμε με όλους, ισότιμα στη βάση αυτών των προγραμματικών θέσεων, τις οποίες, βεβαίως, είμαστε διατεθειμένοι, όπως σας είπα, να συζητήσουμε. Αυτό το μέτωπο είναι κεντρικό σημείο προσανατολισμού για την Λαϊκή Ενότητα.
Σας ευχαριστώ
ΜΑΡΙΑ ΜΠΟΛΑΡΗ, ΜΕΛΟΣ ΠΣ ΛΑ.Ε
Αναφέρθηκε ήδη από τον Παναγιώτη τον Λαφαζάνη η έμφαση και το βάρος που δίνει η “Λαϊκή Ενότητα” στην ανάπτυξη των κοινωνικών αγώνων. Θα ήθελα κι εγώ από τη δική μου την πλευρά να το τονίσω περισσότερο. Στο κείμενο που έχετε στα χέρια σας δεν αποτυπώνεται μόνο η πολιτική και προγραμματική μας πρόταση. Το κείμενο διαπερνά ως κόκκινη κλωστή η έμφαση στους κοινωνικούς αγώνες, η έμφαση στη λαϊκή ενεργοποίηση.
Θα ήθελα να υπογραμμίσω, ότι ένα από τα σημεία που τονίζουμε στο κείμενό μας και εκεί που αναφερόμαστε στην ανάγκη της ριζοσπαστικής ανατροπής, στην ανάγκη συγκρότησης ενός αντιμνημονιακού ριζοσπαστικού μετώπου, βάζουμε ως άμεση προτεραιότητα για εμάς τη φράση που λέει ότι ο μεγαλύτερος αγώνας είναι να μην περάσει η αποδοχή, ο εθισμός, η εξατομίκευση, η αποδοχή των τετελεσμένων. Και από αυτήν την άποψη νομίζω, ότι χρειάζεται να δούμε όλη τη διαδρομή της “Λαϊκής Ενότητας”, από την ημέρα που συγκροτήθηκε και από την επόμενη των εκλογών της 20ής Σεπτέμβρη. Στην προσπάθεια της ανάπτυξης κοινωνικής αντίστασης, της μη εμπέδωσης των τετελεσμένων και των μνημονιακών μονόδρομων, αφιερώσαμε δυνάμεις σε εργασιακούς χώρους, στις γειτονιές, στην προσπάθεια αποτροπής των πλειστηριασμών και ανατροπής των ιδιωτικοποιήσεων, με διάφορες δράσεις και τρόπους παρέμβασης, αφιερώσαμε δυνάμεις στο κίνημα αλληλεγγύης και προστασίας των προσφύγων. Και ευτυχώς, παρά την απογοήτευση και τη σύγχιση που έχει σπείρει η μνημονιακή μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ, είχαμε στιγμές που, δυνάμεις της εργασίας και των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων, της εργαζόμενης διανόησης, βγήκαν στους δρόμους και κατέγραψαν, όχι απλά τη διάθεσή τους να αντισταθούν αλλά και να αναζητήσουν και μια άλλη εναλλακτική πολιτική πρόταση.
Και αναφέρομαι πιο συγκεκριμένα στις μεγαλύτερες, ίσως, στιγμές, στις 12 Νοέμβρη, στις 4 Φλεβάρη, στο κύμα αλληλεγγύης των προσφύγων αλλά και στο πρόσφατο τριήμερο κινητοποιήσεων. Και μπορεί ο κύριος Κατρούγκαλος να υποτίμησε και να χλεύασε τους χιλιάδες διαδηλωτές που βρέθηκαν την Κυριακή το βράδυ έξω από το Κοινοβούλιο, την ώρα που ψηφίζονταν αυτά τα εκτρώματα, για τα οποία πανηγυρίζει η κυβέρνηση, παρόλα αυτά η σημασία αυτών των κινητοποιήσεων είχε, αν θέλετε, μια σειρά συμβολισμούς και το συμβολισμό, ότι έξω από τη Βουλή υπήρχαν μαχόμενες δυνάμεις και ότι ένα στέλεχος της “Λαϊκής Ενότητας”, ένα στέλεχος του προηγούμενου ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε να τραυματίζεται από τα καινούργια δακρυγόνα και από την προσπάθεια αντιμετώπισης αυτού του κινήματος.
Ξέρουμε ότι έχουμε πάρα πολλά να κάνουμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Και πάλι ο Παναγιώτης ο Λαφαζάνης αναφέρθηκε στο πόσο απαράδεκτα η ΓΣΕΕ, δυστυχώς με την ανοχή και άλλων δυνάμεων, καθυστέρησε την αναγκαία 48ωρη απεργία. Ξέρουμε πολύ περισσότερο τη δουλειά που χρειάζεται από τη δική μας τη μεριά για να αναζωογονηθούν τα σωματεία, για να υπάρξουν επιτροπές αγώνα, για να υπάρξει ένα κοινωνικό μέτωπο μέσα στους χώρους δουλειάς, εκεί που θα κριθούν το επόμενο διάστημα οι αποκλίσεις, οι περικοπές και όλα αυτά που περιγράφονται στα εκτρωματικά νομοσχέδια.
Αν θέλετε όμως, η σημασία της λαϊκής ενεργοποίησης και της δέσμευσης ενός κόμματος της Αριστεράς στους κοινωνικούς αγώνες είναι και ένα μεγάλο μάθημα από το παρελθόν. Είναι εκείνης της περιόδου του 2014-2015 όπου ο ΣΥΡΙΖΑ απομακρύνθηκε από τους κοινωνικούς αγώνες, όπου η συγκυβέρνηση θεωρούσε ότι μπορεί να διαπραγματευτεί, έχοντας τον λαϊκό παράγοντα έξω από την ενεργή συμμετοχή. Και εκεί που αυτός έδειξε τη δύναμή του στο μεγάλο Δημοψήφισμα, στο μεγάλο ΟΧΙ, αυτήν την κοινωνική δυναμική την έστειλε στον κάλαθο των αχρήστων. Χρειάζεται, λοιπόν, από τη δική μας την πλευρά ιδιαίτερη προσπάθεια για να ξαναστηθεί αυτό το δυναμικό στα πόδια του και να παρεμβαίνει κοινωνικά και πολιτικά. Και τέλος, θεωρούμε εξαιρετικά σημαντική αυτή τη δράση και αυτήν την κατάσταση που εμφανίζεται αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα και για τα όσα συμβαίνουν πανευρωπαϊκά ή και διεθνώς. Και σε άλλες χώρες, είτε της Ευρώπης, είτε της Λατινικής Αμερικής είχαμε το φαινόμενο μια κυβέρνηση που εκλέχθηκε στο όνομα της Αριστεράς να μετατοπιστεί δεξιά. Ευτυχώς, στην Ελλάδα υπήρξε και κοινοβουλευτικά αριστερή απάντηση, αριστερή αντιπολίτευση και, ευτυχώς, κρατιέται ακόμα ένα δυναμικό αγωνιστών που από τα αριστερά αμφισβητεί την πολιτική της και τη μετάλλαξή της και αυτό το θεωρούμε σημαντική προσφορά στο διεθνές κίνημα και στη διεθνή συζήτηση που γίνεται στην παγκόσμια Αριστερά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΑΡΑΦΙΑΝΟΣ ΜΕΛΟΣ ΠΓ ΛΑ.Ε
Οποιος παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε ένα παράδοξο. Από τη μια ο ΣΥΡΙΖΑ, που μιλά στο όνομα της αριστεράς (αν και τελευταία έχει αρχίσει να απομακρύνεται και από αυτή την ορολογία), που θα έσκιζε τα μνημόνια με ένα νόμο, έχει γίνει ο καλύτερος συνεργάτης των ξένων δανειστών και υπογράφει ό,τι του βάλουν κάτω από τη μύτη να υπογράψει (φυσικά μετά από … σκληρή διαπραγμάτευση). Από την άλλη το μπλοκ του ΝΑΙ, του Μένουμε Ευρώπη με κάθε κόστος, του φέρε όποια συμφωνία να ναι, παριστάνει ότι αντιπολιτεύεται. Μέσα σ’αυτό τον ενδομνημονιακό διπολισμό, όπου κάθε άλλη φωνή φιμώνεται, υπάρχει ο κίνδυνος να εμπεδωθεί η απογοήτευση, η αποδοχή τελεσμένων, η λογική του μονόδρομου.
Η ΛΑΕ με τις θέσεις και την προγραμματική της πρόταση ανοίγει τη συζήτηση για να σπάσει αυτή η λογική. Να αναδειχθεί ότι υπάρχει πράγματι ένας άλλος δρόμος, άμεσος, ρεαλιστικός, ένας δρόμος αξιοπρέπειας που μπορεί να φέρει σε καλύτερη κατάσταση τα λαϊκά στρώματα στη χώρα μας
Ο δρόμος αυτός δεν θα ναι ανέφελος. Θα είναι ένας δρόμος ρήξεων και συγκρούσεων. Με τους τοκογλύφους δανειστές, με όλους τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς, που μας βάλαν σε αυτό το πηγάδι χωρίς πάτο: την ΟΝΕ, την ΕΚΤ, το ΔΝΤ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ. Με την αστική τάξη και το προσωπικό της που συνεδριάζανε στα γραφεία του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και διατείνονταν ότι δεν θα αφήσουν να εφαρμοσθεί η λαϊκή βούληση όπως αυτή αποτυπώθηκε στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
Ο δρόμος αυτός, όπως αποτυπώνεται στο μεταβατικό πρόγραμμα που προτείνει η ΛΑΕ, έρχεται σε ρήξη με τις πολιτικές του κεφαλαίου στη χώρα μας και διεθνώς και ανοίγει το δρόμο για το σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της χώρας μας. Καλούμε συνεπώς όλες τις δυνάμεις της Αριστεράς να πορευθούμε μαζί σ’αυτό το δρόμο , αφήνοντας πίσω αδιέξοδους σεχταριστικούς μονόδρομους. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί στον ευτελισμό κάθε έννοια αριστεράς. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει τις συνθήκες ώστε λαϊκά στρώματα στη χώρα μας που θέλουν να διαμαρτυρηθούν, να πολωθούν προς τη δεξιά και μάλιστα προς τις πιο ακροδεξιές και νεοναζιστικές όψεις της. Πρέπει σε κάθε περίπτωση να μην το επιτρέψουμε. Είναι αναγκαία μια επανίδρυση της αριστεράς και προς αυτή την κατεύθυνση η ΛΑΕ θα πάρει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες
Ο δρόμος όμως αυτός δεν είναι μόνο για όσους είναι συνειδητοποιημένοι αριστεροί. Οδηγεί σε ένα καλύτερο μέλλον όλα τα λαϊκά στρώματα της χώρας μας. Τους εργαζόμενους που σήμερα βλέπουν τους μισθούς τους να συρρικνώνονται , να χάνουν ένα ένα τα εργασιακά και συνδικαλιστικά τους δικαιώματα χωρίς κανένα αποκούμπι για τα γηρατειά τους λόγω της διάλυσης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Τους συνταξιούχους που βλέπουν τις συντάξεις τους να μειώνονται και να μην μπορούν να βοηθήσουν τις οικογένειες τους. Τους νεολαίους που δεν βλέπουν κανένα μέλλον και φεύγουν μετανάστες στο εξωτερικό. Τους ανέργους που δεν μπορούν να βρουν δουλειά. Τους αγρότες που ξεκληρίζονται. Τις χιλιάδες των ελευθέρων επαγγελματιών που το τελευταίο νομοσχέδιο τους πετάει στο δρόμο. Τους μικρέμπορους και καταστηματάρχες που κατεβάζουν ρολά. Τα τμήματα της διανόησης που δεν ανέχονται άλλη υποτέλεια, άλλη επιτροπεία, άλλη κατάλυση δημοκρατίας.
Αυτή είναι η κοινωνική βάση για τη συγκρότηση ενός μεγάλου κοινωνικού και πολιτικού μετώπου φιλολαϊκής διεξόδου από την κρίση στη βάση των αξόνων του μεταβατικού προγράμματος που προτείνει η ΛΑΕ για κατάργηση των μνημονίων, της λιτότητας και της επιτροπείας, στάση πληρωμών-διαγραφή του χρέους, εθνικοποιήσεων και παραγωγικού μετασχηματισμού, εξόδου από την ΟΝΕ και σύγκρουσης με την ΕΕ. Εμπνεόμενοι από τις μεγάλες στιγμές του λαϊκού κινήματος στη χώρα μας, την εαμική αντίσταση, τον αντιδικτατορικό αγώνα, τα κοινωνικά κινήματα της μεταπολίτευσης ας βαδίσουμε επιτέλους το δρόμο που θα βγάλει τη νεοελληνική κοινωνία από τα σημερινά αδιέξοδα και θα επιτρέψει στις πραγματικές δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, τις δυνάμεις της εργασίας, της γνώσης και του πολιτισμού να γράψουν τη δική τους ιστορία, διδάσκοντας αγώνα και αξιοπρέπεια, γράφοντας νέες σελίδες δικαιοσύνης και χειραφέτησης. Για αυτό το δρόμο ανοίγει η ΛΑΕ τη συζήτηση. Σ’αυτό το δρόμο καλεί η ΛΑΕ σε συμπόρευση
Παρουσιάστηκε σήμερα σε Συνέντευξη Τύπου το κείμενο θέσεων και προγραμματικών κατευθύνσεων που αποτελεί το έναυσμα για πλατιά συζήτηση στις Πολιτικές Επιτροπές της ΛΑΕ και ευρύτερα στην κοινωνία.
Ο διάλογος θα πραγματοποιηθεί μέχρι την ιδρυτική Συνδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις 24 - 26/6/2016,στην οποία θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.
Σας κοινοποιούμε την εισηγητική παρέμβαση στη Συνέντευξη του Παν. Λαφαζάνη,...
επικεφαλής της ΛΑ.Ε καθώς και δύο συμπληρωματικές παρεμβάσεις της Μ. Μπόλαρη και του Δημ. Σαραφιανού στη σημερινή Συνέντευξη Τύπου. Ακολουθεί σε άλλο σημείο το κείμενο θέσεων και προγραμματικών κατευθύνσεων.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓ. ΛΑΦΑΖΑΝΗ
ΓΙΑ ΕΝΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΚΑΙ ΛΑΪΚΟ ΡΕΥΜΑ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ
ΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΛΑΕ
Να σας καλημερίσω κι εγώ όλους κι όλες,
Να σας ευχαριστήσουμε θερμά για την παρουσία σας και τους εκπροσώπους τους Τύπου αλλά και τους συντρόφους και συντρόφισσες.
Είναι μια σημαντική στιγμή, θα έλεγα, για εμάς, για την Λαϊκή Ενότητα, τα μέλη, τους φίλους της, τις προοπτικές της.
Σήμερα δίνουμε στη δημοσιότητα το κείμενο θέσεων και προγράμματος, το οποίο θα είναι η βάση της συζήτησης που θα ξεκινήσει από αύριο, θα έλεγα, για την πρώτη ιδρυτική Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Λαϊκής Ενότητας, η οποία θα γίνει 24 - 26 του Ιουνίου στο ΣΕΦ.
Το κείμενο αυτό έτυχε αρκετής και ουσιαστικής επεξεργασίας. Είναι ένα κείμενο το οποίο βασανίσαμε αρκετά και γι' αυτό καθυστερήσαμε να το δώσουμε στην δημοσιότητα.
Ελπίζουμε να έχει προκύψει κάτι καλό, τουλάχιστον από την πλευρά μας έτσι πιστεύουμε. Αυτό θα κριθεί από τον κόσμο της αριστεράς, από τους αγωνιστές της αριστεράς. Θα κριθεί και από τον διάλογο που θα αναπτυχθεί μέσα από τις γραμμές μας.
ΑΝΟΙΚΤΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Αυτό τον διάλογο θέλουμε να τον κάνουμε όσον το δυνατόν πιο δημοκρατικό και πιο ανοικτό. Θέλουμε να συμμετάσχουν όλοι. Θέλουμε αυτός ο διάλογος να πάρει και εσωτερικό χαρακτήρα, μέσα από τις οργανώσεις μας, γύρω από τις θέσεις και το πρόγραμμα που καταθέτουμε, άλλα να είναι και ένας διάλογος δημόσιος με την συμμετοχή κάθε αριστερού που θέλει να εκφράσει τη γνώμη του, κάθε δημοκράτη, κάθε πολίτη θα έλεγα, ο οποίος ευαισθητοποιείται και θέλει, αναζητά ένα τρόπο να αλλάξουν τα πράγματα στη χώρα μας.
Ελπίζουμε μέχρι να πάμε στη Συνδιάσκεψη ότι οι θέσεις μας θα βελτιωθούν πάρα πολύ από την συζήτηση και από αυτόν τον εκτεταμένο διάλογο. Όπως καταλαβαίνετε εμείς είμαστε ανοιχτοί να δεχτούμε απόψεις και θέσεις, οι οποίες ίσως δεν περιέχονται στο κείμενο, ίσως το τροποποιούν, ίσως το αλλάζουν και ριζικά. Είμαστε ανοιχτοί σε αυτούς του προβληματισμούς και τον τελευταίο λόγο θα έχουν οι αντιπρόσωποι στην Πανελλαδική μας Συνδιάσκεψη. Αυτοί θα αποφασίσουν τελικά για τις θέσεις μας από δω και μπρος.
ΕΞΩΣΤΡΕΦΗΣ ΠΟΡΕΙΑ
Το ΔΕΥΤΕΡΟ που θέλω να πω είναι ότι η πορεία προς τη συνδιάσκεψη δεν θέλουμε να είναι μια πορεία εσωστρέφειας. Αλίμονο, αυτό θα ήταν πολύ μεγάλο λάθος ιδιαίτερα για τις κρίσιμες στιγμές που ζούμε. Κρίσιμες στιγμές για τη χώρας μας, για τον ελληνικό λαό και όχι μόνο, αλλά και για την περιοχή μας και την Ευρώπη. Εμείς θέλουμε η πορεία προς τη συνδιάσκεψη να είναι μια πορεία εξωστρέφειας της Λαϊκής Ενότητας. Και μόνο έτσι και ο διάλογος για τις θέσεις και το πρόγραμμα θα έχει ουσιαστικό χαρακτήρα.
Θέλουμε δηλαδή η πορεία αυτή να φέρει ένα μεγάλο άνοιγμα στο λαό και τα προβλήματά του. Θέλουμε να είναι μια πορεία ισχυρής παρουσίας της Λαϊκής Ενότητας στους κοινωνικούς, εργατικούς λαϊκούς αγώνες. Και μάλιστα να είναι ενισχυμένη αυτή η παρουσία και ο λόγος της Λαϊκής Ενότητας σε αυτούς τους αγώνες. Θέλουμε μέσα σε αυτή τη πορεία να είναι δυνατόν να συμβάλουμε για να προκληθούν πολιτικές δημοκρατικές εξελίξεις στη χώρα, ανατρεπτικές εξελίξεις στη χώρα, για να αλλάξει η πορεία της.
ΑΓΩΝΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΕΚΤΡΩΜΑΤΟΣ
Το ΤΡΙΤΟ που θέλω να πω είναι ότι η πορεία μας προς τη Συνδιάσκεψη, θα είναι μια πορεία πρώτα απ' όλα μάχης και αγώνα ενάντια σε ένα νέο έκτρωμα, νομοθετικό έκτρωμα, το οποίο ετοιμάζει η κυβέρνηση και προτίθεται να καταθέσει το επόμενο διάστημα στη Βουλή.
Μαθαίνουμε ότι την Τρίτη 17 του μηνός θα έχουμε ένα νέο καταστροφικό νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή και προτίθεται η κυβέρνηση να το συζητήσει με διαδικασίες ως συνήθως ακραία αντιδημοκρατικές. Διαδικασίες εξπρές, στις 21 και 22 το μηνός, Σαββάτο και Κυριακή. Το πήρε σερί τώρα βλέπετε το Σαββατοκύριακο να περνάει αυτά τα εκτρώματα.
Αυτό το νομοσχέδιο, όπως θα ξέρετε όλοι, θα περιέχει μια νέα φορολογική επιδρομή της τάξης του 1,8 δισ. ευρώ, τα δισ. έχουν γίνει μαρουλόφυλλα πλέον, από εισπράξεις, από φορολογική αφαίμαξη του ελληνικού λαού, και θα είναι έμμεσοι φόροι αυτοί, οι πιο αντιλαϊκοί και αντικοινωνικοί φόροι δηλαδή.
Αυτό το νομοσχέδιο θα περιέχει τον περίφημο αυτόν “κόφτη”, που θα κόψει 3,6 δισ. ευρώ δαπάνες του δημοσίου, μισθούς, συντάξεις και θα επιβάλει νέους φόρους ως έσοδα.
Θα περιλαμβάνει επίσης το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, στην ουσία το ταμείο ξεπουλήματος της χώρας. Με το ταμείο αυτό η Ελλάδα δεν θα είναι αύριο μια χώρα με στοιχειώδη δημόσια περιουσία. Ο δημόσιος πλούτος της θα έχει εκποιηθεί, θα έχει ξεπουληθεί τζάμπα κυρίως σε ξένα συμφέροντα.
Και βεβαίως θα περιέχει και το έκτρωμα των κόκκινων δανείων, τα οποία μέσω των funds πιθανά θα εκχωρηθούν, για να εκπλειστηριασθεί όλη, σχεδόν, η μικρομεσαία ιδιοκτησία στη χώρα.
Με έναν πρωτοφανή τρόπο αφού περάσαν οι τράπεζες σε ξένα χέρια τώρα θα περάσει και η ιδιωτική περιουσία, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νοικοκυριά, για εκποίηση και εκπλειστηριασμό στα funds.
Για αυτό εμείς ως Λαϊκή Ενότητα αναλαμβάνουμε μια καινούργια εκστρατεία πολύ πιο δυναμική θα έλεγα από ότι κάναμε με το προηγούμενο νομοσχέδιο, το αντιασφαλιστικό. Αναλαμβάνουμε μια εκστρατεία λοιπόν και θέλουμε να είμαστε πρωτοπόροι σε αυτή για να αναπτυχθεί ένα μεγάλο εργατικό λαϊκό κίνημα ενάντια σε αυτό το νομοσχέδιο.
Και καλούμε και από αυτό το βήμα τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, όλα τα συνδικάτα στη χωρα μας, βεβαίως πρώτα από όλα τα συνδικάτα που έχουν ταξικό προσανατολισμό, να αναλάβουν πρωτοβουλίες για μεγάλες εργατικές λαϊκές κινητοποιήσεις και απεργίες ενόψει του νομοσχεδίου.
Δε θα θέλαμε και το λέω καθαρά, στη συγκεκριμένη περίπτωση να δούμε ό,τι συνέβη και με το προηγούμενο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο. Δηλαδή να κηρυχθεί μια απεργία την τελευταία στιγμή και όταν το νομοσχέδιο αυτό συζητείτο ήδη στην ολομέλεια της Βουλής.
Ελπίζουμε να μη γίνει αυτό. Ελπίζουμε έγκαιρα να καθοριστούν οι κινητοποιήσεις και πιστεύουμε ότι σε αυτές τις κινητοποιήσεις θα υπάρχει συμμετοχή.
Και η Λαϊκή Ενότητα βεβαίως ανάλογα με τις δυνάμεις της, είναι έτοιμη να συνεισφέρει σε αυτές τις κινητοποιήσεις για να αποτρέψουμε αυτό το έκτρωμα.
"ΚΟΦΤΗΣ" ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ
Θα ήθελα επίσης να πω ως ΤΕΤΑΡΤΟ σημείο κάτι το οποίο είναι σημαντικό σε σχέση με αυτό το νομοσχέδιο και το προσανατολισμό της κυβέρνησης. Αυτό το νομοσχέδιο καταρχάς περιέχει έναν “κόφτη”. Αυτός δεν είναι “κόφτης” απλώς δημοσιονομικός, αλλά στην ουσία είναι ένας “κόφτης” κάθε ίχνους και κάθε έννοιας δημοκρατίας και κυριαρχίας στη χώρα.
Φανταστείτε αυτό που πάει να γίνει. Πάει να εξουσιοδοτηθεί η κυβέρνηση μέσω μιας απλής διάταξης, για να μπορεί από δω και μπρος με Προεδρικά Διατάγματα, να κόβει κατά το δοκούν και με ένα αυτόματο τρόπο, μισθούς, συντάξεις και να επιβάλλονται και φόροι και απολύσεις.. Το φαντάζεστε αυτό; Αυτό σημαίνει ότι ήδη η καταρρακωμένη Βουλή ακυρώνεται πλήρως. Ότι η δημοκρατία όχι απλώς ευτελίζεται, που ήταν ήδη ευτελισμένη και ανάπηρη, αλλά καταργείται απολύτως!
Το μόνο που λείπει είναι να έρθει μια διάταξη και να πούνε από δω και μπρος οι κυβερνήσεις, με Π.Δ. και υπουργικές αποφάσεις, καθορίζουν ερήμην της Βουλής τους προϋπολογισμούς, καθορίζουν ότι αφορά την κοινωνική ζωή της χώρας, ότι αφορά τις συνθήκες ζωής των εργαζομένων.
Αυτή η εξουσιοδότηση λείπει μόνο πλέον.
Μιλάμε λοιπόν για το τέλος, το πραγματικό, το ουσιαστικό τέλος της δημοκρατίας και το τέλος κάθε έννοιας κυριαρχίας σε αυτή τη χώρα. Και από αυτή την άποψη, θεωρούμε, ότι αυτή η μάχη κατά του νομοσχεδίου παίρνει έναν άλλον χαρακτήρα, μια πολύ ευρύτερη διάσταση.
Είναι μάχη για την επιβίωση του ελληνικού λαού άλλα και η μάχη για τη δημοκρατιία και για την κυριαρχία σε αυτή τη χώρα και σαν τέτοια θα τη δώσουμε αυτή τη μάχη.
Και βεβαίως συνδεδεμένη με την εξαπάτηση η οποία γίνετε για το ζήτημα του χρέους.
Είναι πρωτοφανές ότι πήγε στο Eurogroup ένας υπουργός οικονομικών, εκ μέρους βεβαίως της κυβέρνησης της χώρας, και αποφάσισε – συναποφάσισε μαζί με τους άλλους – το Εurogroup είναι ένα παραμάγαζο, άτυπο όργανο της κοινοτικής γραφειοκρατίας και ιδιαίτερα παραμάγαζο του Σόιμπλε και αυτοί όλοι εκεί, μαζί και ο Έλληνας υπουργός, σε μια πράξη εθνικής ντροπής αποφάσισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει κούρεμα του χρέους.
Δεν είπε τι μπορεί να γίνει για το χρέος, αποφάσισαν/ συναποφάσισαν, ότι δεν μπορεί να υπάρξει κούρεμα για το χρέος, πάνε να κόψουν δηλαδή και το δρόμο για τη διαγραφή χρέους και σε μία μελλοντική λαϊκή αποφασισμένη κυβέρνηση που θέλει να το διεκδικήσει. Αυτό είναι το άκρον άωτον της υποτέλειας και της παράδοσης αυτής της χώρας. Το άκρον άωτον και ως τέτοιο το καταγγέλλουμε. Βεβαίως όπως θα δείτε και στο πρόγραμμα μας, που θα πω δυο λόγια, εμείς δεν πρόκειται να δεσμευτούμε, ούτε δεσμευόμαστε από τέτοιου είδους αποφάσεις, από δανειακές συμβάσεις που έχουν κάνει και από Μνημόνια. Αυτά όλα είναι πραξικοπήματα σε βάρος του ελληνικού λαού είναι αντιδημοκρατικά εκτρώματα δεν τα αποδεχόμαστε, δεν τα αναγνωρίζουμε. Δεν πρόκειται εμείς να κινηθούμε στο πλαίσιο τους.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ
Το ΠΕΜΠΤΟ σημείο που θέλω να πω και ίσως είναι το ουσιαστικότερο, αφορά τις θέσεις και το πρόγραμμα που καταθέτουμε για συζήτηση. Η Λαϊκή Ενότητα με αυτό το κείμενο αναδεικνύεται πλέον και στην πράξη ως η μόνη δύναμη, η μόνη πολιτική δύναμη στη χώρα, η οποία έχει να παρουσιάσει μια συγκροτημένη, συνεκτική, εναλλακτική, ρεαλιστική, ριζοσπαστική πολιτική και οικονομικοκοινωνική πρόταση απέναντι στην μνημονιακή λεηλασία της χώρας.
Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό στοιχείο. Είναι θα έλεγα αυτό που κάνει διακριτές αυτές τις θέσεις και το πρόγραμμα συνολικά στο πολιτικό στερέωμα της χώρας μας.
Μετά από αυτές τις θέσεις και το πρόγραμμα όλοι θα ξέρουν και ελπίζουμε να διαδοθεί το μήνυμα αυτό, όλοι θα ξέρουν ότι δεν υπάρχει μόνο ένας μνημονιακός μονόδρομος, δεν υπάρχει μόνο αυτό που λέμε νέα κατοχή της χώρας και η κατάλυση της Δημοκρατίας.
Υπάρχει και μία εναλλακτική λύση η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί με την θέληση και τους αγώνες του ελληνικού λαού και να ανοίξει καινούργιους θετικούς δρόμους για την Ελλάδα, για την διέξοδο από την κρίση, για την ανασυγκρότησή της, για την διαμόρφωση μιας νέας πορείας, με ορίζοντα και προοπτική, κατά την δική μας αντίληψη, τον Σοσιαλισμό. Ένα καινούργιο Σοσιαλισμό του 21ου αιώνα.
Και βεβαίως αυτή η δική μας εναλλακτική τοποθέτηση, συνδέεται άρρηκτα με την προσπάθεια. η οποία όπως θα δείτε διαπερνά το κείμενο, να προχωρήσουμε στην επανίδρυση, επαναθεμελίωση της Αριστεράς στη χώρα μας.
Αλλά πιστεύουμε ότι αυτή η ανάγκη επανίδρυσης και επαναθεμελίωσης της Αριστεράς, είναι και μια διεθνής πρόκληση για την Αριστερά της εποχής μας.
11 ΑΞΟΝΕΣ ΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΛΑ.Ε.
Το ΕΚΤΟ σημείο που θέλω να τονίσω είναι τα βασικά στοιχεία αυτής της εναλλακτικής, ριζοσπαστικής πρότασης την οποία προτείνουμε.
Τα βασικά σημεία, τα οποία αναλύονται περαιτέρω στο κείμενο και βεβαίως θα υπάρξει και περαιτέρω επεξεργασία τους.
Το πρώτο σημείο, είναι η ακύρωση και η κατάργηση των μνημονίων.
Το δεύτερο είναι η διαγραφή του δημόσιου χρέους, με όπλο την στάση πληρωμών.
Το τρίτο σημείο είναι η Σεισάχθεια στα ιδιωτικά χρέη για τους κοινωνικά πιο αδύνατους, διαγραφή δηλαδή ιδιωτικών χρεών για τα πιο αδύνατα κοινωνικά στρώματα, και γενναία ρύθμιση του χρέους για τους υπόλοιπους, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν και να το αποπληρώσουν.
Το τέταρτο σημείο είναι η σχεδιασμένη έξοδος από την ευρωζώνη και η συγκρότηση εθνικού νομίσματος σε καινούργια βάση, το οποίο θεωρούμε ότι είναι εμελιώδης προϋπόθεση για την εφαρμογή του προοδευτικού μας προγράμματος.
Το πέμπτο σημείο αφορά την επαναφορά όλων των εργασιακών κατακτήσεων με επίκεντρο βεβαίως την επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, την κατάργηση της λιτότητας, τη στήριξη και ενίσχυση μισθών, συντάξεων, λαϊκών εισοδημάτων και την καταπολέμηση της ανεργίας.
Έκτο σημείο είναι το σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων, τέλος στις ιδιωτικοποίησεις. Η εθνικοποίηση των τραπεζών και η εθνικοποίηση και ανασυγκρότηση των στρατηγικών επιχειρήσεων και η κοινωνικοποιημένη λειτουργίας τους.
Το έβδομο σημείο αφορά μια μεγάλη ριζοσπαστική αλλαγή που θα έχει προσανατολισμό και κατεύθυνση ένα δίκαιο και απλό φορολογικό σύστημα που θα βοηθάει στην δίκαιη αναδιανομή του πλούτου στη χώρα.
Το όγδοο σημείο είναι ένα σχέδιο το οποίο καταγράφεται στο κείμενο για την παραγωγική ανασυγκρότηση και τον παραγωγικό και οικολογικό μετασχηματισμό της οικονομίας.
Το ένατο είναι η εξασφάλιση χρηματοδότησης ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες για ένα αναβαθμισμένο δημοκρατικό δημόσιο σύστημα παιδείας για ένα καθολικό δημόσιο σύστημα υγείας και για την πολιτιστική αναζωογόνηση της χώρας.
Το δέκατο σημείο αφορά την ανάγκη διαμόρφωσης Συντακτικής Συνέλευσης, εκλεγμένης Συντακτικής Συνέλευσης, η οποία θα γίνει αφετηρία για μια νέα λαϊκή μεταπολίτευση και ένα νέο δημοκρατικό Καταστατικό Χάρτη της χώρας, που θα κατοχυρώνει και ενισχύει την δημοκρατία, την διαφάνεια παντού, την λαϊκή συμμετοχή και τα δημοκρατικά δικαιώματα.
Τέλος το ενδέκατο σημείο είναι η ανάγκη μιας πολυδιάστατης, ανεξάρτητης εξωτερικής πολιτικής και πολυδιάστατης πολιτικής διεθνών οικονομικών σχέσεων ως βασικά συστατικά διεξόδου από την κρίση αλλά και στήριξης της προοδευτικής εναλλακτικής λύσης που προτείνουμε.
ΓΙΑ ΕΝΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΚΑΙ ΛΑΪΚΟ ΡΕΥΜΑ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Το ΕΒΔΟΜΟ σημείο. Όπως είπα, η έξοδος από την ευρωζώνη και η συγκρότηση εθνικού νομίσματος, μιας νέας εθνικής νομισματικής πολιτικής η οποία θα διαμορφώνεται από νέα δημόσια, εκατό τα εκατό, εθνική Κεντρική Τράπεζα κάτω από τον έλεγχο μιας αριστερής κυβέρνησης, αποτελεί τον πυρήνα και την καρδιά για να μπορέσει η χώρα να αλλάξει πορεία και να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα σαν και αυτό που σας προανέφερα.
Γι' αυτό στο αμέσως επόμενο διάστημα και εν όψη της πανελλαδικής μας συνδιάσκεψης θέλουμε να ανοίξουμε σε όλη την Ελλάδα, πλατιές συζητήσεις για να μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε τις θέσεις μας για την μετάβαση από το ευρώ στο νέο εθνικό νόμισμα, κάτι για το οποίο υπάρχει μεγάλη τρομοκρατία.
Θέλουμε να διαμορφώσουμε με δύο λόγια, ένα μεγάλο κίνημα και ένα μεγάλο δημοκρατικό και προοδευτικό λαϊκό ρεύμα εξόδου από την ευρωζώνη και σύγκρουσης με τα όλο και πιο αντιδραστικά και ολοκληρωτικά πλαίσια που κυριαρχούν στην Ευρωπαϊκή 'Ενωση.
Και αυτό το ρεύμα για εμάς είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον αγώνα για την εθνική μας ανεξαρτησία, την κυριαρχία, την δημοκρατία, την δικαιοσύνη και ένα προοδευτικό πρόγραμμα για την Ελλάδα.
ΜΕΤΩΠΟ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΩΝ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ
Τέλος θεωρούμε και αυτό είναι θεμελιώδης,στρατηγικός προσανατολισμός μας, ότι η προσπάθεια να αλλάξουμε την πορεία της χώρα και ιδιαίτερα να οδηγηθούμε σε ένα νέο δημοκρατικό αντιμνημονιακό δρόμο, επιβάλλει να υπάρξει το ευρύτερο δυνατό μέτωπο δυνάμεων, για να υποστηρίξει αυτήν την πορεία και να αγωνιστεί για αυτήν την πορεία, στη βάση ενός προγράμματος σαν και αυτό που έχουμε καταθέσει και το οποίο βεβαίως είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε στο πλαίσιο αυτού του μετώπου.
Από αυτό το μέτωπο, μέτωπο αριστερών, ριζοσπαστικών, προοδευτικών, πατριωτικών, δημοκρατικών, αντιμνημονιακών δυνάμεων, εμείς δεν εξαιρούμε κανέναν. Θέλουμε διάλογο με όλους, θέλουμε κοινή δράση με όλους, θέλουμε να συναντηθούμε με όλους, ισότιμα στη βάση αυτών των προγραμματικών θέσεων, τις οποίες, βεβαίως, είμαστε διατεθειμένοι, όπως σας είπα, να συζητήσουμε. Αυτό το μέτωπο είναι κεντρικό σημείο προσανατολισμού για την Λαϊκή Ενότητα.
Σας ευχαριστώ
ΜΑΡΙΑ ΜΠΟΛΑΡΗ, ΜΕΛΟΣ ΠΣ ΛΑ.Ε
Αναφέρθηκε ήδη από τον Παναγιώτη τον Λαφαζάνη η έμφαση και το βάρος που δίνει η “Λαϊκή Ενότητα” στην ανάπτυξη των κοινωνικών αγώνων. Θα ήθελα κι εγώ από τη δική μου την πλευρά να το τονίσω περισσότερο. Στο κείμενο που έχετε στα χέρια σας δεν αποτυπώνεται μόνο η πολιτική και προγραμματική μας πρόταση. Το κείμενο διαπερνά ως κόκκινη κλωστή η έμφαση στους κοινωνικούς αγώνες, η έμφαση στη λαϊκή ενεργοποίηση.
Θα ήθελα να υπογραμμίσω, ότι ένα από τα σημεία που τονίζουμε στο κείμενό μας και εκεί που αναφερόμαστε στην ανάγκη της ριζοσπαστικής ανατροπής, στην ανάγκη συγκρότησης ενός αντιμνημονιακού ριζοσπαστικού μετώπου, βάζουμε ως άμεση προτεραιότητα για εμάς τη φράση που λέει ότι ο μεγαλύτερος αγώνας είναι να μην περάσει η αποδοχή, ο εθισμός, η εξατομίκευση, η αποδοχή των τετελεσμένων. Και από αυτήν την άποψη νομίζω, ότι χρειάζεται να δούμε όλη τη διαδρομή της “Λαϊκής Ενότητας”, από την ημέρα που συγκροτήθηκε και από την επόμενη των εκλογών της 20ής Σεπτέμβρη. Στην προσπάθεια της ανάπτυξης κοινωνικής αντίστασης, της μη εμπέδωσης των τετελεσμένων και των μνημονιακών μονόδρομων, αφιερώσαμε δυνάμεις σε εργασιακούς χώρους, στις γειτονιές, στην προσπάθεια αποτροπής των πλειστηριασμών και ανατροπής των ιδιωτικοποιήσεων, με διάφορες δράσεις και τρόπους παρέμβασης, αφιερώσαμε δυνάμεις στο κίνημα αλληλεγγύης και προστασίας των προσφύγων. Και ευτυχώς, παρά την απογοήτευση και τη σύγχιση που έχει σπείρει η μνημονιακή μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ, είχαμε στιγμές που, δυνάμεις της εργασίας και των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων, της εργαζόμενης διανόησης, βγήκαν στους δρόμους και κατέγραψαν, όχι απλά τη διάθεσή τους να αντισταθούν αλλά και να αναζητήσουν και μια άλλη εναλλακτική πολιτική πρόταση.
Και αναφέρομαι πιο συγκεκριμένα στις μεγαλύτερες, ίσως, στιγμές, στις 12 Νοέμβρη, στις 4 Φλεβάρη, στο κύμα αλληλεγγύης των προσφύγων αλλά και στο πρόσφατο τριήμερο κινητοποιήσεων. Και μπορεί ο κύριος Κατρούγκαλος να υποτίμησε και να χλεύασε τους χιλιάδες διαδηλωτές που βρέθηκαν την Κυριακή το βράδυ έξω από το Κοινοβούλιο, την ώρα που ψηφίζονταν αυτά τα εκτρώματα, για τα οποία πανηγυρίζει η κυβέρνηση, παρόλα αυτά η σημασία αυτών των κινητοποιήσεων είχε, αν θέλετε, μια σειρά συμβολισμούς και το συμβολισμό, ότι έξω από τη Βουλή υπήρχαν μαχόμενες δυνάμεις και ότι ένα στέλεχος της “Λαϊκής Ενότητας”, ένα στέλεχος του προηγούμενου ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε να τραυματίζεται από τα καινούργια δακρυγόνα και από την προσπάθεια αντιμετώπισης αυτού του κινήματος.
Ξέρουμε ότι έχουμε πάρα πολλά να κάνουμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Και πάλι ο Παναγιώτης ο Λαφαζάνης αναφέρθηκε στο πόσο απαράδεκτα η ΓΣΕΕ, δυστυχώς με την ανοχή και άλλων δυνάμεων, καθυστέρησε την αναγκαία 48ωρη απεργία. Ξέρουμε πολύ περισσότερο τη δουλειά που χρειάζεται από τη δική μας τη μεριά για να αναζωογονηθούν τα σωματεία, για να υπάρξουν επιτροπές αγώνα, για να υπάρξει ένα κοινωνικό μέτωπο μέσα στους χώρους δουλειάς, εκεί που θα κριθούν το επόμενο διάστημα οι αποκλίσεις, οι περικοπές και όλα αυτά που περιγράφονται στα εκτρωματικά νομοσχέδια.
Αν θέλετε όμως, η σημασία της λαϊκής ενεργοποίησης και της δέσμευσης ενός κόμματος της Αριστεράς στους κοινωνικούς αγώνες είναι και ένα μεγάλο μάθημα από το παρελθόν. Είναι εκείνης της περιόδου του 2014-2015 όπου ο ΣΥΡΙΖΑ απομακρύνθηκε από τους κοινωνικούς αγώνες, όπου η συγκυβέρνηση θεωρούσε ότι μπορεί να διαπραγματευτεί, έχοντας τον λαϊκό παράγοντα έξω από την ενεργή συμμετοχή. Και εκεί που αυτός έδειξε τη δύναμή του στο μεγάλο Δημοψήφισμα, στο μεγάλο ΟΧΙ, αυτήν την κοινωνική δυναμική την έστειλε στον κάλαθο των αχρήστων. Χρειάζεται, λοιπόν, από τη δική μας την πλευρά ιδιαίτερη προσπάθεια για να ξαναστηθεί αυτό το δυναμικό στα πόδια του και να παρεμβαίνει κοινωνικά και πολιτικά. Και τέλος, θεωρούμε εξαιρετικά σημαντική αυτή τη δράση και αυτήν την κατάσταση που εμφανίζεται αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα και για τα όσα συμβαίνουν πανευρωπαϊκά ή και διεθνώς. Και σε άλλες χώρες, είτε της Ευρώπης, είτε της Λατινικής Αμερικής είχαμε το φαινόμενο μια κυβέρνηση που εκλέχθηκε στο όνομα της Αριστεράς να μετατοπιστεί δεξιά. Ευτυχώς, στην Ελλάδα υπήρξε και κοινοβουλευτικά αριστερή απάντηση, αριστερή αντιπολίτευση και, ευτυχώς, κρατιέται ακόμα ένα δυναμικό αγωνιστών που από τα αριστερά αμφισβητεί την πολιτική της και τη μετάλλαξή της και αυτό το θεωρούμε σημαντική προσφορά στο διεθνές κίνημα και στη διεθνή συζήτηση που γίνεται στην παγκόσμια Αριστερά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΑΡΑΦΙΑΝΟΣ ΜΕΛΟΣ ΠΓ ΛΑ.Ε
Οποιος παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε ένα παράδοξο. Από τη μια ο ΣΥΡΙΖΑ, που μιλά στο όνομα της αριστεράς (αν και τελευταία έχει αρχίσει να απομακρύνεται και από αυτή την ορολογία), που θα έσκιζε τα μνημόνια με ένα νόμο, έχει γίνει ο καλύτερος συνεργάτης των ξένων δανειστών και υπογράφει ό,τι του βάλουν κάτω από τη μύτη να υπογράψει (φυσικά μετά από … σκληρή διαπραγμάτευση). Από την άλλη το μπλοκ του ΝΑΙ, του Μένουμε Ευρώπη με κάθε κόστος, του φέρε όποια συμφωνία να ναι, παριστάνει ότι αντιπολιτεύεται. Μέσα σ’αυτό τον ενδομνημονιακό διπολισμό, όπου κάθε άλλη φωνή φιμώνεται, υπάρχει ο κίνδυνος να εμπεδωθεί η απογοήτευση, η αποδοχή τελεσμένων, η λογική του μονόδρομου.
Η ΛΑΕ με τις θέσεις και την προγραμματική της πρόταση ανοίγει τη συζήτηση για να σπάσει αυτή η λογική. Να αναδειχθεί ότι υπάρχει πράγματι ένας άλλος δρόμος, άμεσος, ρεαλιστικός, ένας δρόμος αξιοπρέπειας που μπορεί να φέρει σε καλύτερη κατάσταση τα λαϊκά στρώματα στη χώρα μας
Ο δρόμος αυτός δεν θα ναι ανέφελος. Θα είναι ένας δρόμος ρήξεων και συγκρούσεων. Με τους τοκογλύφους δανειστές, με όλους τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς, που μας βάλαν σε αυτό το πηγάδι χωρίς πάτο: την ΟΝΕ, την ΕΚΤ, το ΔΝΤ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ. Με την αστική τάξη και το προσωπικό της που συνεδριάζανε στα γραφεία του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και διατείνονταν ότι δεν θα αφήσουν να εφαρμοσθεί η λαϊκή βούληση όπως αυτή αποτυπώθηκε στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
Ο δρόμος αυτός, όπως αποτυπώνεται στο μεταβατικό πρόγραμμα που προτείνει η ΛΑΕ, έρχεται σε ρήξη με τις πολιτικές του κεφαλαίου στη χώρα μας και διεθνώς και ανοίγει το δρόμο για το σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της χώρας μας. Καλούμε συνεπώς όλες τις δυνάμεις της Αριστεράς να πορευθούμε μαζί σ’αυτό το δρόμο , αφήνοντας πίσω αδιέξοδους σεχταριστικούς μονόδρομους. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί στον ευτελισμό κάθε έννοια αριστεράς. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει τις συνθήκες ώστε λαϊκά στρώματα στη χώρα μας που θέλουν να διαμαρτυρηθούν, να πολωθούν προς τη δεξιά και μάλιστα προς τις πιο ακροδεξιές και νεοναζιστικές όψεις της. Πρέπει σε κάθε περίπτωση να μην το επιτρέψουμε. Είναι αναγκαία μια επανίδρυση της αριστεράς και προς αυτή την κατεύθυνση η ΛΑΕ θα πάρει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες
Ο δρόμος όμως αυτός δεν είναι μόνο για όσους είναι συνειδητοποιημένοι αριστεροί. Οδηγεί σε ένα καλύτερο μέλλον όλα τα λαϊκά στρώματα της χώρας μας. Τους εργαζόμενους που σήμερα βλέπουν τους μισθούς τους να συρρικνώνονται , να χάνουν ένα ένα τα εργασιακά και συνδικαλιστικά τους δικαιώματα χωρίς κανένα αποκούμπι για τα γηρατειά τους λόγω της διάλυσης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Τους συνταξιούχους που βλέπουν τις συντάξεις τους να μειώνονται και να μην μπορούν να βοηθήσουν τις οικογένειες τους. Τους νεολαίους που δεν βλέπουν κανένα μέλλον και φεύγουν μετανάστες στο εξωτερικό. Τους ανέργους που δεν μπορούν να βρουν δουλειά. Τους αγρότες που ξεκληρίζονται. Τις χιλιάδες των ελευθέρων επαγγελματιών που το τελευταίο νομοσχέδιο τους πετάει στο δρόμο. Τους μικρέμπορους και καταστηματάρχες που κατεβάζουν ρολά. Τα τμήματα της διανόησης που δεν ανέχονται άλλη υποτέλεια, άλλη επιτροπεία, άλλη κατάλυση δημοκρατίας.
Αυτή είναι η κοινωνική βάση για τη συγκρότηση ενός μεγάλου κοινωνικού και πολιτικού μετώπου φιλολαϊκής διεξόδου από την κρίση στη βάση των αξόνων του μεταβατικού προγράμματος που προτείνει η ΛΑΕ για κατάργηση των μνημονίων, της λιτότητας και της επιτροπείας, στάση πληρωμών-διαγραφή του χρέους, εθνικοποιήσεων και παραγωγικού μετασχηματισμού, εξόδου από την ΟΝΕ και σύγκρουσης με την ΕΕ. Εμπνεόμενοι από τις μεγάλες στιγμές του λαϊκού κινήματος στη χώρα μας, την εαμική αντίσταση, τον αντιδικτατορικό αγώνα, τα κοινωνικά κινήματα της μεταπολίτευσης ας βαδίσουμε επιτέλους το δρόμο που θα βγάλει τη νεοελληνική κοινωνία από τα σημερινά αδιέξοδα και θα επιτρέψει στις πραγματικές δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, τις δυνάμεις της εργασίας, της γνώσης και του πολιτισμού να γράψουν τη δική τους ιστορία, διδάσκοντας αγώνα και αξιοπρέπεια, γράφοντας νέες σελίδες δικαιοσύνης και χειραφέτησης. Για αυτό το δρόμο ανοίγει η ΛΑΕ τη συζήτηση. Σ’αυτό το δρόμο καλεί η ΛΑΕ σε συμπόρευση
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου