Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

Λαπαβίτσας: Η Λαϊκή Ενότητα έχει πρόταση εξουσίας

Η Λαϊκή Ενότητα έχει τη μοναδική αντιπολιτευτική πρόταση, η οποία ταυτόχρονα είναι πρόταση εξουσίας, τόνισε ο Κώστας Λαπαβίτσας, σε τηλεοπτική συνέντευξή του στον Κώστα Εφήμερο και στον Γεράσιμο Λιβιτσάνο, στο ThePressProject, το βράδυ της Τετάρτης



«Εμείς δεν είμαστε το κόμμα της δραχμής, είμαστε το κόμμα του αντιμνημονιακού προγράμματος που θα λύσει το πρόβλημα της Ελλάδας», σημείωσε o οικονομολόγος, υποψήφιος με τη Λαϊκή Ενότητρα. Το ευρώ πνίγει την Ελλάδα, εξήγησε...


Θα κάνουμε παύση πληρωμών και θα ζητήσουμε διαγραφή του χρέους, ανέφερε, προσθέτοντας ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις από την ΕΕ. «Μπορούν να υπάρξουν απαντήσεις σοβαρές που θα πατούν στις γεωπολιτικές συνθήκες», τόνισε. Το τελευταίο που θέλει η Ευρώπη είναι να δημιουργήσει συνθήκες αστάθειας στη Μεσόγειο, είπε χαρακτηριστικά.


«Σχέδιο Σόιμπλε εφαρμόζει ο ΣΥΡΙΖΑ»


Σχέδιο Σόιμπλε εφαρμόζει αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο Κ. Λαπαβίτσας. «Την πρόταση Σόιμπλε τη διαβάσαμε. Το ένα σκέλος προβλέπει μνημόνιο και ιδιωτικοποιήσεις. Το δεύτερο μιλάει για πενταετές πάγωμα. Εμείς λέμε άλλα», ανέφερε.

Ως προς το σχέδιο της Λαϊκής Ενότητας, εξήγησε ότι αν βρισκόταν στη θέση των διαπραγματευτών, θα είχε ετοιμάσει εναλλακτικά σχέδια και δεν θα είχε το φετίχ του ευρώ.

«Δεν μπορείς να αδιαφορείς και όταν διαπιστώσεις ότι πηγαίνεις για τον τοίχο να πεις σώσε με», εξήγησε.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι η Λαϊκή Ενότητα δεν θα κάνει πίσω στο μέτωπο της ΕΕ. «Μέσα στη νομισματική ένωση δεν μπορεί να μείνει η Ελλάδα. Είναι καταστροφή για τη χώρα το ευρώ. Δεν μπορείς να λες αυτό που έλεγαν οι άλλοι. Θα μείνουμε και θα το αλλάξουμε το κλαμπ του ευρώ», υπογράμμισε.


«Σε ακραίες καταστάσεις, θα ρωτήσουμε για έξοδο από ΕΕ»


«Κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει το ενδεχόμενο ακραίων καταστάσεων. Αν οι καταστάσεις γίνουν ακραίες, θα ρωτήσουμε αν ο λαός θέλει να φύγει από την ΕΕ», είπε.

Ως προς τις εκλογές, ανέφερε ότι υπάρχει αστάθεια και απογοήτευση και ότι οι δημοσκοπήσεις είναι πολύ προβληματικές.

Πιστεύω ότι η Λαϊκή Ενότητα έχει τη μοναδική αντιπολιτευτική πρόταση, η οποία ταυτόχρονα είναι πρόταση εξουσίας, εξήγησε.


«Περιμένω πολιτικά τέρατα»



«Περιμένω μετά τις εκλογές να δούμε πολιτικά τέρατα. Έχουμε πέντε κόμματα τα οποία ουσιαστικά αποτελούν συμπολίτευση», ανέφερε ο υποψήφιος της ΛΑ.Ε.
«Αν έχουμε ακυβερνησία δεν θα δεχτώ να συνεργαστούμε με μνημονιακό κόμμα, το οποίο θα αναιρούσε την ύπαρξή μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει την αξιοπιστία του», τόνισε.


«Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει μόνη της»



Δεν ήταν η έλλειψη ξένης χρηματοδότησης που μας υποχρέωσε να παραμείνουμε στο ευρώ. Και 30 δισ. να μας έδινε ο Πούτιν, θα παραμέναμε στο ευρώ.

Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει μοναχή της για να πάει μπροστά. Αυτό που ήρθε μέσα στο ευρώ ήταν καταστροφή, σημείωσε.



«Ταξικό ζήτημα το ευρώ»



Το 62% του ΟΧΙ είναι η νομιμοποίησή μας, τόνισε ο Κ. Λαπαβίτσας, προσθέτοντας ότι το ευρώ είναι ταξικό ζήτημα. «Αν τεθεί το θέμα της αλλαγής μνημονιακού προγράμμματος θα υπάρχει και εγχώριος πόλεμος. Είναι μία δύσκολη επιλογή.

Αν θέλεις να αλλάξεις την οικονομία σου, θέλει πόλεμο. Αν το εργατικό στοιχείο δώσει τη δύναμή του», μπορούμε.

Για τον ζήτημα του πληθωρισμού και υπερπληθρωρισμού, είπε ότι ακόμα και με υποτίμηση του νέου νομίσματος κατά 50%, που εμείς μιλάμε για υποτίμηση έως 10%, δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Ο πληθωρισμός δεν είναι καλό πράγμα, αλλά δεν τίθεται θέμα υπερπληθωρισμού.

Δεν είναι αλήθεια ότι δεν παράγουμε τίποτα, εξήγησε, τονίζοντας ότι εξάγουμε πολύ περισσότερες υπηρεσίες από όσες εισάγουμε.


«Η ευρωπαϊκή Αριστερά ξυπνά»



Δεν έχω αποδείξεις ότι μας ακούνε στην Ευρώπη, ανέφερε ο Κ. Λαπαβίτσας. «Βλέπετε να παίζουμε τοπικό ρόλο; Αλλάζει η Ευρώπη προς το χειρότερο. Το ενθαρρυντικό είναι ότι για πρώτη φορά βλέπουμε να εμφανίζεται η ευρωπαϊκή Αριστερά.

Η Αριστερά αρνιόταν να δει την πραγματικότητα. Θεωρούσε ότι οι ολοκληρώσεις είναι εγγενώς προοδευτικές. Κάτι που είναι λάθος. Το ευχάριστο είναι ότι η ευρωπαϊκή Αριστερά βλέπει ότι χρειάζεται άλλη προοπτική, φαίνεται τώρα να ξυπνά».


«Χρειάζεται διαγραφή χρέους»



Για τη μείωση των επιτοκίων, σημείωσε ότι δεν είναι λύση. «Η χώρα χρειάζεται διαγραφή του χρέους.

Για να αποδεσμεύσουμε τη νομισματική πολιτική από την εξυπηρέτηση του χρέους. Ανεργία και τόνωση της παραγωγής πρέπει να είναι ο στόχος της δημοσιονομικής πολιτικής».



«Έκανα πίσω στο θέμα του Προέδρου»



Ως προς τη συμμετοχή του στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Κ. Λαπαβίτσας σημείωσε ότι δεν μετείχε στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ.

«Είχα κριτική στάση. Όταν τέθηκε το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας έκανα πίσω. Δέχομαι την κριτική αυτή. Κατά τα άλλα, τη θέση μου την κατέγραψε ξεκάθαρα. Ήταν μία από τις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής μου», είπε.

«Αποδείξαμε ότι δεν μας ενδιέφεραν οι καρέκλες», κατέληξε.


Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη του Κώστα Λαπαβίτσα στο ThePressProject


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου